Het land van mijn ouders

Marion Bloems “Het land van mijn ouders” is een verrassing gebleken tijdens de Nederlandse Filmdagen 1983, toen er verschillende extra voorstellingen van ingelast moesten worden. Daarna kwam de film uit met zeven kopieën en haalde zes weken lang uitverkochte zalen in de filmhuizen.

Bestellen

De film is eenmalig door de IKON televisie uitgezonden en tot spijt van vele mensen nooit opnieuw op de televisie vertoond, maar nu eindelijk op dvd verkrijgbaar. Bestel deze dvd via deze site, of op Beslist.nl

Marion Bloem zei in 1983 over haar documentaire:”Ik heb deze film gemaakt vanuit mijn behoefte het verleden te begrijpen. Dat verleden brengt mij in contact met de oorsprong van mijn ouders, mijzelf, en mijn kind. Wanneer je opgroeit in een land, dat nieuw is voor je familie, maar voor jezelf de enige concrete wereld, ontbreekt de vanzelfsprekende schakel tussen jouw bestaan en dat van je voorouders. ‘Het land van mijn ouders’ is een speurtocht naar wat mij Indisch maakt. Wanneer het zoeken naar mijn oorsprong helpt bij het verkrijgen van inzicht, die bijdragen aan een toleranter en aangenamer bestaan voor minderheidsgroepen in Nederland, alleen dan is mijn zoeken gerechtvaardigd. Want Indisch zijn is slechts een metafoor voor anders zijn.”

1983
Script en regie: Marion Bloem
Uitgezonden in 1983 door de IKON
duur 96 min.

Producties samen met Ivan Wolffers.

Videofragmenten:

Aardappels schillen

 

Balinees dansen

 


Zelf zegt Marion Bloem hierover:
"Ik wil het verleden niet laten verdwijnen en geneutraliseerd zien in geschiedenisboekjes... Wanneer het zoeken naar mijn oorsprong helpt bij het verwerven van inzichten die bijdragen aan een toleranter en aangenamer bestaan van minderheidsgroepen in Nederland, alleen dan is mijn zoeken gerechtvaardigd. Want Indisch zijn is slechts een metafoor voor anders zijn."