Wij komen als vrienden

Vijf Nederlandse mannen kozen in de periode 1946-1950 op verschillende tijdstippen en met zeer uiteenlopende beweegredenen er voor over te gaan naar Indonesische zijde en keerden hun vaderland de rug toe.

DVD

Deze films is ook op dvd uitgebracht en te bestellen bij Cineview.

Marion Bloem en Ivan Wolffers zoeken in ‘Wij komen als vrienden’ naar de motieven van deze vijf mannen om de andere kant te kiezen. Elke man vertelt een ander verhaal. De een liep over uit politieke overtuiging, een ander uit een romantisch idealisme, weer een ander vanuit opportunisme. Er was sprake van liefde voor het land en voor de bewoners. Er ontstaat een portret van gewone jongens van achttien jaar die door de omstandigheden gedwongen worden naar de andere kant van de wereld te gaan om daar een strijd te voeren die de hunne niet is. Een portret van een historische periode, van een onderzoek naar wat mensen met hun geweten doen en de consequenties daarvan. Aan de orde komt wat de mogelijkheden van het individu zijn zich te verzetten tegen militaire en politieke systemen, die meestal sterker blijken te zijn dan de wil van de enkeling.

De filmmakers onderzochten de verschillende motieven van deze mannen en vonden de antwoorden zowel in het heden als in het verleden.
Marion Bloem: Ik wil alleen iets maken over het verleden als je er iets door kunt leren over het heden en voor de toekomst.

Zie ook: filmfocus.nl over deze film

Duur: 100 min
kleur: 16mm
regie: Marion Bloem
camera: Theo van de Sande
research: Ivan Wolffers
montage: Rob van Steensel
muziek: Ernst Jansz.
De geinterviewde mannen zijn: Piet van Staveren, Poncke Princen, Henk Sterkenburg, Cor van de Lucht en Bonne Haijkema.

Deze film werd geproduceerd door Marion Bloem in Samenwerking met de VPRO en met steun van het Fonds voor de Nederlandse film.

1984
Script, regie, productie: Marion Bloem
Producties samen met Ivan Wolffers.

Brief van Remco Campert