Vervlochten grenzen

Na de dood van haar vader reist de achttienjarige Senne van Jakarta, waar ze is opgegroeid, naar Nederland om zich daar in het leven van haar opa te verdiepen. Haar broer Dian zwerft op dat moment rond in Indonesië om de beschuldigingen van zijn moeder aan het adres van hun overleden vader te weerleggen. Senne en Dian zijn kinderen van hun tijd:  internet is een tweede huis, en de dreiging van terrorisme een gegeven. Door hun duik in het verleden worden ze geconfronteerd met de grenzen van hun eigen geweten en dat van hun naaste familie.

Vervlochten grenzen vertelt aan de hand van een familiegeschiedenis over de driehoeksverhouding Nederlands-Indië, Indonesië, Nederland. De rode draad is het verhaal van opa, een  ex-KNIL militair die het op zijn sterfbed betreurt  dat hij zestig jaar geleden niet koos voor de onafhankelijkheid van zijn geboorteland.

© Marion Bloem

Bestellen bij bol.com

 


 


Meer over vervlochten grenzen op het web:
Recensie in de Volkskrant
Cultuurbewust: De grens tussen familie en moederland opgezocht in Vervlochten grenzen
Recensie in NRC Lux
Indisch 3.0
Oerdigitaalvrouwenblad:
Vera de Vries en Eliane Mesman in gesprek over Vervlochten grenzen van Marion Bloem
Continu bewust van koloniaal verleden (recensieweb)
De grens tussen familie en moederland (cultuurbewust)
Marion Bloem praat uurtje over vroeger (de Stentor)
Vervlochten grenzen (Maupi Leest)
Boekenwurm en pleeg
Met stip (Bibliotheek Bergen)
Recensie op SeventyEight.nl
Recensie op Tros Nieuwsshow
Optreden Julya Lo'ko en Erwin van Ligten tijdens boekpresentatie Vervlochten Grenzen van Marion Bloem
Lees verder een kort interview op deze site

Marion Bloem is dé chroniquer van Nederlands-Indië. Zonder nostalgie,  maar met compassie beschreef zij in eerdere romans  het Indische milieu waar zijzelf deel van uitmaakt. Ook het nieuwe Indonesië heeft zij beschreven. Toch is de wijze waarop zij bovengenoemde drie werelden in Vervlochten grenzen  met elkaar verbindt vernieuwend. Bloem, een echte kosmopoliet, verlegt haar grenzen met Vervlochten grenzen.