De smaak van het onbekende

De Surinaamse Brenda. een kosmopolitische keukenprinses en tevens een belangrijk adviseuse bij de Kunstraad, nodigt een uiterst gedifferentieerd gezelschap van verlopen en gerenommeerde kunstenaars en hoge ambtenaren uit voor een diner bij haar thuis. Brenda bereidt voor haar gasten een maaltijd met veel gangen en probeert daarbij tegemoet te komen aan de smaak en persoonlijkheid van elke gast. Terwijl ze aan het koken is filosofeert ze in een monologe interieur over de vraag hoe wij kunst moeten beoordelen. Bestaat er een universele norm voor kunst! Kunnen autochtone Nederlanders kunst uit andere culturen begrijpen, kunnen zij de smaak van het onbekende verdragen?

"Van Rotterdam Festivals, kreeg ik de opdracht een novelle te schrijven over de invloed van migranten op het kunstbeleid. De smaak van het onbekende. Liefde gaat door de maag. De eerste interesse naar een andere cultuur begint doorgaans met het uitproberen van de keuken." Marion Bloem

© 1995 Marion Bloem
Arbeiderspers, Amsterdam

Novellen