Mooie meisjesmond

Mooie meisjesmond is in Pocket-editie verschenen. Het omslag is ontworpen door Marion Bloem zelf.

Mooie meisjesmond
213 pagina's
prijs EUR 7,50

ISBN 90 413 3092 5

In Mooie meisjesmond vervlecht Marion Bloem het erotisch ontwaken van een zestienjarig, Indisch meisje met haar eerste kennismakingen met het Hollandse gezinsleven zoals dat was in de jaren zestig. 'Blond valt op donker en donker op blond' weet Milly Roos, de hoofdpersoon in dit boek. Ze laat haar keuze vallen op de blonde Theo Gordel. Na een langdurige heimelijke verliefdheid komt Theo voor het eerst bij Milly thuis, en wordt daar geconfronteerd met haar grote Indische familie, waar men anders eet, anders praat en anders lacht. Milly komt op haar beurt bij Theo over de vloer en leert bij hem thuis hutspot en stamppot eten.

Zij koestert een uitzonderlijke liefde voor eten. Al van kleins af heeft ze van haar grootmoeder leren koken. Ze is geneigd alles wat haar overkomt te vergelijken met en te beschouwen vanuit haar ideeën en ervaringen omtrent voedsel.

Bij het beoordelen van haar ervaringen gaat ze af op de sensaties van haar lippen en haar tong. In Mooie meisjesmond worden de kleine en grotere misverstanden belicht die kunnen voortkomen uit verschillen in sociale en culturele achtergrond. Dit buitengewoon rijke en sensitieve boek geeft bovendien een indringend, zeer gevoelig beeld van de schermutselingen van een jong meisje met seksualiteit, waar ze nog zo aan moet wennen en waarover ze nog zoveel moet leren. Vooral over wat mannen daaromtrent van haar verwachten en verlangen. Milly Roos leert verschillende vormen van intimiteit onderscheiden en verliest haar onschuld.

"Omdat men bij het woord Indisch doorgaans eerder aan eten denkt dan aan cultuur of identiteit, wilde ik al heel lang een boek over eten schrijven. Eten en seks zijn de twee essentiele geneugten in ons bestaan." Marion Bloem

© 1997 Marion Bloem
Arbeiderspers, Amsterdam

Roman