Geen gewoon Indisch meisje

persbericht Arbeiderspers

Een ever-seller, met 100.000 exemplaren Marion Bloems best verkochte boek. Nieuw in het fonds van De Arbeiderspers, en voor het eerst in een fraaie, mear aantrekkelijk geprijsde jubileumeditie, speciaal voor de Boekenweek. Tegelijkertijd verschijnt Bloems nieuwste boek, Games4girls.

Bijna twintig jaar geleden maakte Marion Bloem een stormachtige entree op het Nederlandse literaire podium. Haar debuutroman Geen gewoon Indisch Meisje werd zeer enthousiast ontvangen door zowel pers als publiek. Eindelijk iemand die een stem gaf aan de tweede generatie Indische Nederlanders. In de loop der jaren werden er 100.000 exemplaren van verkocht. Als kind van Indische ouders in Nederland werd Marion Bloem zich al jong bewust van de verschillen tussen haar Indische thuisomgeving en de Hollandse buitenwereld. Ze merkte dat Nederlanders vaak met vooroordelen naar haar afkomst keken. Door haar opvoeding kon ze niet echt een Hollandse worden, maar in het land van haar ouders hoorde ze evenmin. Het Indië uit de verhalen bleek allang niet meer te bestaan. De ik-vertelster in deze roman is oppesplitst in Sonja en Zon, twee zusjes die tien maanden met elkaar schelen.

Sonja heeft een Europees voorkomen, is aangepast aan Holland en wil liever niet herinnerd worden aan haar Indonesische afkomst. Zon is het dromenge zusje, dat zich laaft aan de verhalen van haar vader over vroeger, en ook heel sterk op haar door en door Indonesische vader lijkt. Als blijkt dat het beeld van Indonesië waar Zon mee opgroeide en waar zij zich aan vastklampte niet bestaat, verliest het leven voor haar elke zin.

"Geen gewoon Indisch meisje zal niemand onberoerd laten." Hella Haasse.

"Een verbluffend debuut van een schrijfster van wie ik de hoogste verwachtingen koester." Hans Warren.

Roman

Omslag: Nico Richter
Omslag ill.: Marion Bloem

Formaat: 12,5 x 20 cm Omvang: 223 blz.

Prijs geb. Fl. 35,-

NUGI 300
ISBN 90-295-0407-2