terug

Indisch monument zusjes Bloem geopend

Sawah belanda is te bestellen bij Van Stockum

ARNHEM (ANP) - In Arnhem is op woensdagmiddag 30 september 2006, tesamen met de presentatie van het gelijknamige boek, het land-art monument Sawah Belanda onthuld, een kunstwerk van Joyce en Marion Bloem voor de Indische mensen in Nederland.

Sawah BelandaHet monument, een gezamenlijk initiatief van de zussen Bloem om de vertelcultuur van de Indo te gedenken, is een grasland met natte rijstvelden, omgeven door zeven granieten bladzijden met daarop flarden teksten van Marion Bloem. Uitvoering van de sawa is van Joyce Bloem.. Meer over dit monument in het boek Sawah Belanda.

Sawa belanda
Bovenstaande foto's van de Sawah Belanda in de herfst zijn van Cor Buser.

Het monument ligt in park Sacre Coeur bij het verpleegtehuis Regina Paces, aan de Velperlaan, vlak bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. Voor iedereen vrij toegankelijk.

Onderstaande foto's, genomen tijdens de onthulling van sawah Belanda zijn van Ivan Wolffers en Mike Bloem.

De kunstwerken zijn platte granieten bladzijden uit een denkbeeldig boek, waarvoor Marion Bloem flarden van levendige verhalen uit eigen herinnering en fantasie heeft geschreven. Onder elke bladzijde ligt een tweede blad, waarop de bezoeker van het landschap zijn eigen herinnering denkbeeldig kan invullen.

Commissaris van de Koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, opende het monument. ,,De verhuizing van het warme Indië naar het koude Nederland zal niet gemakkelijk zijn geweest, terwijl men in Nederland geen interesse voor de Indiërs toonde. Men was zelf druk met de wederopbouw'', concludeerde Cornielje. Hij vindt het werk een aanwinst voor de provincie.