terug    

Ver van familie

De speelfilm Ver van familie is af

(april 2008) Wanneer hij in de bioscoop zal verschijnen is echter nog niet bekend. Op de 50ste Pasar Malam Besar zal wel een trailer getoond worden. En op 23 mei zullen production designer Dewi van den Heuvel en kostuumontwerpster Linda Bogers over hun ervaringen en werkwijze mbt deze Indische speelfilm vertellen.

Op 24 mei is er een presentatie van Ricci Scheldwacht en Nada van Nie waarbij de hoofdrolspelers en bijrolacteurs aanwezig zullen zijn en tevens de regisseur Marion Bloem. Deze laatste zal door Ricci Scheldwacht worden geïnterviewd. Lees verder onder nieuws...

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 april 2007
Hoofdrollen voor Anneke Grönloh en Terence Schreurs
in VER VAN FAMILIE, speelfilm van Marion Bloem
.

Ver van familie
Bekijk ook de officiële site van Ver van familie

Anneke Grönloh en Terence Schreurs zullen de hoofdrollen  van grootmoeder en kleindochter vertolken in de Indische speelfilm “Ver van Familie” van Marion Bloem. Begin juni wordt in Nederland gestart met de opnames.

“Ver van Familie”, een bewerking van de gelijknamige  roman van Marion Bloem, is een bioscoopfilm over Indo's (Indische-Nederlanders),  die in Nederland een nieuw bestaan hebben moeten opbouwen,  maar zich nooit helemaal los hebben kunnen maken van hun verleden.
  De film geeft met de nodige humor en relativering, maar ook met ontroering,  zicht op de hechtheid van een migrantenfamilie, maar ook op de benauwende kant van de hechte familieband.

De jonge vrouw Barbie König, laat na de dood van haar stiefmoeder  alles in Amerika achter om haar oma in Nederland terug te zien.  Maar zit de  Indische familie in Nederland te wachten op dit onverwachte familiebezoek uit Amerika?  Naast het feit dat oma op sterven ligt, hebben de tantes geen behoefte aan de vergeten tragedies, familiegeheimen en –taboes  uit het verleden, die door Barbie’s komst ongetwijfeld  opgerakeld zullen worden. Barbie, op haar beurt, loopt  te tobben met haar eigen geheim en wordt geconfronteerd met het  dramatische verleden van haar echte ouders.

“Ver van Familie” wordt de eerste echte Indische speelfilm,  die de geschiedenis van de Indo met zijn gespletenheid en zijn geprezen aanpassing  aan Nederland recht doet. Een film die een Indische familie van  binnenuit laat zien met al haar uiteenlopende aspecten.

Marion Bloem schreef het scenario op basis van haar gelijknamige roman uit 1999. Uit haar overige literaire werk en documentaire  films blijkt haar fascinatie voor het aanpassingsproces van de  Indische mens in Nederland, de emoties en misverstanden, de succesverhalen  en de pijn, en de betekenis van de zwijgende Indo, die zo geruisloos integreerde in de Nederlandse samenleving.

Marion Bloem verwierf diverse prijzen voor haar filmwerk. Zij  maakte o.a. twee lange documentaires waaronder de documentaire ‘Het  land van mijn ouders’, een ego-document over haar Indisch zijn (1983), diverse korte speelfilms, een dertiendelige  tv-serie voor jongeren en een aantal jeugdprogramma’s over  seksualiteit.
Als schrijfster werd zij bekend met haar roman “Geen gewoon  Indisch meisje” (1983), een bestseller met meer dan 100.000  verkochte exemplaren. Naast romans publiceerde zij verhalen- en gedichtenbundels, novellen, en jeugdromans. Haar meest recente roman is De V van Venus. Een aantal van haar boeken zijn vertaald naar het engels, duits en japans. Bloem zette zich met haar grootscheepse  actie Een Royaal Gebaar in 2005 in voor ‘een generaal pardon’.  Naast haar bekendheid als schrijfster en filmmaker is zij actief als beeldend kunstenaar. Momenteel is er een expositie van haar schilderijen in restaurant Kantjil te Amsterdam. In september verschijnt n.a.v. haar 55ste verjaardag een bundel met haar gedichten en schilderijen. “Ver  van familie” is Bloem’s eerste bioscoopfilm. Zij zal ook de regie doen van deze lange speelfilm.

“Ver van Familie” wordt geproduceerd door Rocketta  Film. Producent Erik Schut was eerder betrokken bij Nederlandse  speelfilms als “Wilde Mossels” en “Nadine” (première  najaar 2007) en internationale coproducties als “Breaking  The Waves”, “The Idiots” en “Rembrandt van Rijn”.

De opnames voor “Ver van Familie” zullen vanaf begin juni 2007 plaatsvinden in Nederland en Amerika.
 De film zal in het voorjaar van 2008 in de bioscoop worden uitgebracht

De gelijknamige roman, die al enige tijd uitverkocht is,  zal dan tevens als filmeditie bij De Arbeiderspers verschijnen.

terug