meer over Marion Marion Bloem op het web Uitgebreide cv

Nieuws

Jubileumjaar

Jubileumjaar

In mei 2012, haar jubileumjaar verschijnt begin mei 'Het Bali van Bloem' in full color, persoonlijke verhalen, informatie, recepten, en dagboekfragmenten, met foto's van Ivan Wolffers. In juni 2012 verschijnt haar debuutroman Geen Gewoon Indisch Meisje in herdruk eenmalig als een erg goedkope editie met achterin een fragment uit haar nieuwe roman 'Een meisje van 100' die op 1 september 2012 tgv haar 60ste verjaardag feestelijk zal worden gepresenteerd.

Meer dan Mannelijk nu tijdelijk voor 5 euro.

Meer dan Mannelijk
Tijdelijk voor 5 euro bij bol.com

Vrijheid in meer dan 130 vertalingen

Op 30 maart 2011 startte Bloem op facebook een project. Ze vroeg haar facebook-vrienden om haar gedicht Vrijheid te vertalen. Inmiddels zijn er 130 vertalingen uit de hele wereld, inclusief Nederlandse dialecten. Ook zijn er op youtube tientallen videos te vinden die gebaseerd zijn op het origineel of op een of meer vertaling(en).

Fotos van Marion op het boekenbal

Op flickr staan hier en hier fotos van Marion op het boekenbal. De gratis krant Metro deed verslag. In diezelfde krant ook een interview met haar over haar nieuwe boek Meer dan mannelijk.
Op Zie.nl een is een kort interview te bekijken over die roman.

Presentatie nieuwe roman Meer dan mannelijk

De roman Meer dan mannelijk werd op 8 februari tussen 17.00 en 19.00 uur feestelijk gepresenteerd te Amsterdam. Het eerste exemplaar van Meer dan mannelijk werd door Jan Mulder aan de auteur uitgereikt.
Tijdens de presentatie was er muziek van Erwin van Ligten en Julya Lo'ko en Patrick Drabe.
De presentatie vond plaats ten huize van de Uitgeverij

Mijn toevluchtoord: 'Mijn bos is ons bos'

Trouw vraagt deze zomer auteurs om hun toevluchtsoord te bezoeken. Deze keer: Marion Bloem schrijft over haar jeugd en het bos rond haar huis.

Open brief

Open brief aan Ricardo, Cubaans schrijver, die daar al jaren gevangen zit, en ernstig ziek is.

Presentatie "Als je man verandert"

Donderdag 6 mei is in de uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek Als je man verandert gepresenteerd.

Als je man veranderdIn Als je man verandert wordt op indringende en persoonlijke wijze beschreven wat de partner van de patiënt meemaakt vanaf het moment dat de arts de diagnose van prostaatkanker stelt. Schrijfster Marion Bloem interviewde partners van prostaatkankerpatiënten, die in de meeste gevallen voor het eerst die ervaringen met een lotgenoot deelden.
Paul Kil, als uroloog dagelijks geconfronteerd met prostaatkankerpatiënten, legt uit waarom een behandeling te adviseren is of waarom juist niet, bespreekt in de kantlijn de medische aspecten ervan en de medische begeleiding als de ziekte na een chronisch verloop toch naar een einde toe gaat.
Deze unieke samenwerking tussen Bloem en Kil en de openhartige interviews met de partners van patiënten geven inzicht in wat prostaatkanker voor een ziekte is, wat die ziekte betekent binnen een relatie, en hoe partners er ieder op hun eigen wijze mee (hebben) leren omgaan.

Meer details over dit boek op de site van de uitgeverij.
Beluister ook de uitzending van de Tros Nieuwsshow.

Geen Requiem in Vrijheidstrein

Ter gelegenheid van 65 jaar Bevrijding van Nederlands-Indië presenteren op zondag 25 april de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en de Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek de bijzondere uitgave Geen Requiem in de VRIJHEIDSTREIN om 16.00 uur op Den Haag Centraal Station, Spoor 7.
Het gedicht Geen Requiem is tijdens de Nationale Herdenking op 15 augustus 2009 bij het Indisch Monument te Den Haag door Marion Bloem voorgelezen. Naar aanleiding van de vele positieve reacties nam de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 het initiatief om samen met de Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek ter gelegenheid van 65 jaar Bevrijding in 2010, Geen Requiem inclusief een historische toelichting als gratis boek te verspreiden. Belangstellenden kunnen het boek tegen verzendkosten bestellen via www.indischherinneringscentrum.nl (zolang de voorraad strekt). Er zijn 15.000 exemplaren beschikbaar.

Marion Bloem, die het gedicht belangeloos ter beschikking heeft gesteld, zal na de presentatie om 16.00 uur het gedicht voorlezen in de theaterruimte van de Vrijheidstrein en na afloop het boek signeren.

Zie ook het artikel in de Pers en de Telegraaf.
En de NOS Indië Herdenking op uitzending gemist.

Leerlingen planten rijst bij Sawa Belanda

Op 30 augustus 2006 werd in Park Sacré-Coeur het monument de Sawah Belanda onthuld.

Sawa Belanda

Basisschool De Boomhut heeft dit monument geadopteerd als educatief project. In dit project worden historie, natuur en recreatie aan elkaar gekoppeld. In de lessen besteedt de school aandacht aan de geschiedenis van Nederland in Indië en ze kweken zelf de rijst. Eind mei zaaiden leerlingen van groep 7 rijstzaadjes in de kassen van Bronbeek.

Nu de plantjes groot genoeg zijn, is het tijd om ze te planten in de sawa. Wethouder onderwijs, Margriet Bleijenberg opent op maandag 5 juli officieel dit project door mee te helpen met het uitpoten.

Ver van Familie op vrouwenfilmfestival

Op 17 mei werd de speelfilm Ver van familie vertoond op het vrouwenfilmfestival te Bali, Den pasar om 19.00 uur, met na afloop Q&A.

Cinemasia: Het land van mijn ouders, en de korte versie van Ver van Familie

Op 29 mei werd mijn documentaire Het land van mijn ouders vertoond op het filmfestival in Amsterdam Cinemasia.

Op 30 mei vond de première plaats van de korte versie van Ver van familie, 112 minuten, op Cinemasia te Amsterdam, met na afloop een Q&A.

Marion signeert op Tong Tong festival

Op 30 mei om 19.00 uur signeerde Marion Bloem op het Tong Tong Festival te Den Haag.
En 29 mei wordt op dit festival de film Het land van mijn ouders vertoond.

Zieteratuur

In de uitgave van Zieteratuur - Concrete en visuele poëzie, is ook een pagina uit Schilderijen en gedichten, (1992, Marion Bloem) opgenomen. Dit boek wordt 14 maart 2010 gepresenteerd in Het Paleis te Groningen.

Als je man verandert

Van Marion Bloem en Paul Kil verschijnt in mei een nieuw boek bij Uitgeverij Prometheus. Dit boek biedt steun en inzicht aan prostaatkankerpatiënten en hun partners om de verschillende fases waardig en met zoveel mogelijk behoud van kwaliteit van leven door te komen.
Deze unieke samenwerking tussen Bloem en Kil én de openhartige interviews met de partners van patiënten geven inzicht in wat prostaatkanker voor een ziekte is, wat die ziekte betekent binnen een relatie, en hoe partners er elk op hun eigen wijze mee (hebben) leren omgaan. Lees verder....

Geen Requiem in boekvorm

Stichting Herdenking en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek zullen het gedicht GEEN REQUIEM van Marion Bloem in boekvorm uitgeven.
Het boek zal in een beperkte oplage gratis verkrijgbaar zijn. Men kan zich hiervoor opgeven via dit formulier. Tijdige aanmelding is van belang, portokosten moeten worden vergoed. Inschrijvingen worden in volgorde van aanmelding behandeld. Op = op.

Geluk volgens Marion Bloem

In Happinez 6-2009 werd Marion Bloem geïnterviewd voor de rubriek 'Geloof, Hoop & Liefde'. In de video hieronder verteld ze wat geluk voor haar betekend

Expositie

Marion Bloem toont haar Vrouwe Justitia. (Acryl op canvas. 1.30m x1.50 m) Opening 29 november, 15.00 uur.
Galerie de Compagnie, Kuipershaven 21, Dordrecht. tel 078-6317918. De expositie duurt tot 31 januari.

Marion Bloem in 'Helder'

Maandag in Helder: Ons koloniale verleden ned 2 16.30 – 17.00
Welvaart en rijkdom, maar óók slavernij, uitbuiting en onderdrukking.
Nootmuskaat, koffie, cacao, rijst en peper. De handel in grondstoffen en specerijen bracht Nederland grote welvaart en rijkdom. Nederland ontwikkelde, dankzij het verworven kapitaal, een 'handelsgeest'. Zonder kolonies was deze ontwikkeling niet mogelijk geweest. Nederland behoort nu tot één van de welvarendste landen van de wereld.

Het koloniale verleden kent echter ook een andere zijde. Uitbuiting, onderdrukking en zelfs slavernij zijn zaken uit de Nederlandse geschiedenis waar niet graag over gesproken wordt.

Heeft ons koloniale verleden nog invloed op Nederland? En hoe wordt er in de geschiedenislessen omgegaan met ons koloniale verleden? In de studio filmmaakster en schrijfster Marion Bloem. Zowel in haar boeken en documentaires houdt zij de Indische geschiedenis levend.
Bekijk de promo teaser of surf gelijk naar de pagina

Nederlands Leest in Bibliotheek Rotterdam

Van 23 oktober t/m 20 november vindt weer de landelijke actie ‘Nederland Leest’ plaats.
Dit jaar is het centrale boek - gratis voor bibliotheekleden - de roman Oeroeg van Hella Haasse

23 oktober, 17.00 uur wordt ‘Nederland Leest’ in de Centrale Bibliotheek geopend met Marion Bloem die het eerste exemplaar van Oeroeg in ontvangst neemt. Zij zal daarna vertellen over haar werk m.n. over haar nieuwe roman ‘Vervlochten grenzen’. Ook wordt zij geïnterviewd met de mogelijkheid voor discussie en stellen van vragen.
Voor iedere bezoeker is er een gratis exemplaar van Oeroeg. Er is verkoop van de boeken van Marion Bloem en signeren. Restaurant Indonesia / Satébar presenteert hapjes en drankjes, het Indisch maandblad Moesson en het Nationaal Onderwijsmuseum geven acte de présence.

29 oktober, 20.00 uur speelt K’on Tour in het Bibliotheektheater de voorstelling Oeroeg, een eigentijdse toneelbewerking van de gelijknamige roman.

In deze periode zal in de Bibliotheek een presentatie te zien zijn van de originele Ot & Sien - prenten van Cornelis Jetses voor de Indische schoolboekjes . Deze komen uit het bezit van het Nationaal Onderwijsmuseum dat onlangs de collectie schoolplaten van uitgeverij Noordhoff ten geschenke gekregen. Een deel daarvan – Oud Goud – is te zien in dit museum.

Op de 4e verdieping worden dagelijks Indische films vertoond.
Zaterdag 14 november 14.00 uur wordt de film “Ver van Familie” vertoond, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Bloem.

Voor leesclubs is er een speciale aanbieding van Restaurant Indonesia www.satebar.nl . Van 23 oktober t/m 20 november kunt u daar Nasi Rames + een drankje gebruiken voor maar €10,00.
Leuk om te combineren met een bezoek aan de opening, het toneelstuk of de filmvoorstelling.

Meer informatie t.z.t.op de website www.bibliotheek.rotterdam.nl

Indië herdenking

Op zaterdag 15 augustus 2009 vond te Den Haag weer de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Marion Bloem las tijdens de ceremoniële plechtigheid bij het Indisch Monument het gedicht GEEN REQUIEM voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft. De herdenking werd live uitgezonden op Nederland 1 (12.20u). 's Avonds was Marion Bloem te gast bij Margriet Vroomans in de terugblik op de herdenking (ned 2 - 18:30u). In die terugblik vertelt Bloem over haar nieuwe roman Vervlochten grenzen, over haar ouders, en over wat haar beweegt om over deze thematiek te schrijven. Daarin is ook een fragment te zien van haar (inmiddels) overleden vader die over zijn ervaring uit de oorlog vertelt.

Op 15 augustus 2009 was zij te gast in de Tros Nieuwsshow en sprak met Peter de Bie en Mieke van der Weij over de herdenking, haar gedicht GEEN REQUIEM, en haar zojuist verschenen roman VERVLOCHTEN GRENZEN.

Romanpresentatie Vervlochten grenzen

De presentatie van de nieuwe roman van Marion Bloem 'Vervlochten grenzen' werd op 13 aug gehouden in de OBA te Amsterdam. Meer over de presentatie van Vervlochten Grenzen.
Zie ook het artikel van Libelle en lees het weblog van Hans van Velzen.MARION BLOEM houdt in het najaar van 2009 regelmatig lezingen in het kader van Nederland Leest, over haar boek Vervlochten Grenzen en haar andere Indische romans. Bekijk hier de foto-impressie van de presentatie.

Vervlochten grenzen

Vervlochten grenzenDeze nieuwe roman van Marion Bloem is verschenen op 13 augustus 2009.

"Na de dood van haar vader reist de achttienjarige Senne van Jakarta, waar ze is opgegroeid, naar Nederland om zich daar in het leven van haar opa te verdiepen. Haar broer Dian zwerft op dat moment rond in Indonesië om de beschuldigingen van zijn moeder aan het adres van hun overleden vader te weerleggen. " Lees verder...

Indie voorbijIndië voorbij, omnibus

Drie romans, Geen gewoon indisch meisje, Vaders van betekenis, De honden van Slipi, in een nieuwe uitgave bij de Arbeiderspers.
Lees verder...

 

 

Lezingen

MARION BLOEM houdt overal in het land lezingen vaanf september 2009.

DVD Ver van Familie nu te koop

Ver van FamilieDe dvd van Ver van familie is online te koop!
In de aanbieding bij Wehkamp.

De DVD heeft Engelse en Nederlandse ondertiteling, duurt 143 minuten, en de dvd biedt vele extra's, zoals een commentaar van de regisseur. U krijgt er een cd van de soundtrack bij, en een boekje met foto's en songteksten.

Dubbel DVD land van mijn Ouders / wij komen als vriendenDubbel-DVD Aanbieding

De films Het land van mijn ouders en Wij komen als vrienden onder regie van Marion Bloem zijn op DVD uitgebracht. Deze DVD werd op de Pasar Malam Besar gepresenteerd en is te bestellen bij CVPublishing voor 19,90 euro.

Het land van mijn ouders, duur: 96 minuten
Uitgezonden in 1983 door de IKON

Extra Teleac/NOT productie Vlag en Rimpel afl.1: duur circa 20 min
uitzending 2005 en 2004

Wij komen als vrienden, duur 100 minuten
uitzending 1984 VPRO

Deze documentaire gaat over vijf deserteurs ten tijde van de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesia, toen Nederland de kolonie (nog) niet wilde opgeven, ondanks de internationale druk. In december 2009 is het precies 60 jaar geleden dat Nederland de kolonie officieel overdroeg. Maar vier jaar eerder, op 17 augustus, twee dagen na de bevrijding van de Japanse bezetting, op 15 aug 1945, had Soekarno al Indonesia de onafhankelijke republiek via de radio bekend gemaakt. Lees ook het gedicht GEEN REQUIEM, dat door Marion Bloem t.g.v. 15 augustus 2009 is geschreven en voorgedragen bij het Indisch monument op 15 aug 2009.

Ambassadeur van Indonesië en Anneke Grönloh nemen de eerste DVD in ontvangst van Marion Bloem

Zaterdag 23 mei was het zover. Tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag werd in een afgeladen Bintang Theater de DVD van de film Ver van familie gepresenteerd. In een feestelijk programma van ruim een uur werd in aanwezigheid van Marion Bloem, Anneke Grönloh en Riem de Wolff stilgestaan bij dit heugelijke feit. Naast optredens van Anneke Grönloh en Riem de Wolff, kon het publiek ook genieten van de zang en muziek van Retno Sawitri, Patrick Drabe en Steffen de Wolff. Ook was er een verrassingsoptreden van de acteur Jaro Wolff als Ricky Risolles. Het feest, dat werd gepresenteerd door Elle van Rijn en Ricci Scheldwacht, werd afgesloten met een gezamenlijk muzikaal optreden, waarbij de heer Junus Effendi Habibie, ambassadeur van Indonesië, zelf ook de microfoon ter hand nam, wat zorgde voor een verrassend en daverend slot. Bekijk het filmpje op Youtube en het verslag van SBS Shownieuws.

DVD presentatie Ver van Familie op Tong Tong Fair

Degenen die niet in staat waren de film in de bioscoop te zien, of die de film hebben gemist, kunnen binnenkort met familie en vrienden Ver van familie op dvd bekijken. Op zaterdag 23 mei vindt om 17.00 uur de feestelijke presentatie plaats op de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) in Den Haag. De film zal daar ook te koop zijn. Vanaf 25 mei is de film ook te koop op internet.
Zie ook: www.videofilmexpress.nl

De film is ook te bestellen bij Cineshop. Iedere 10e besteller ontvangt gratis het boek van de film bij de bestelling. Er zijn 10 boeken beschikbaar gesteld door De Arbeiderspers.

Marion Bloem Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Op 29 april 2009 te Zeist, kreeg Marion Bloem een lintje opgespeld. Ze kreeg de onderscheiding van Officier van Oranje-Nassau voor haar voortrekkersrol in de emancipatie van Nieuwe Nederlanders, en ze gaf stem aan de tweede generatie Indische Nederlanders. Op dezelfde dag ontving haar echtgenoot Ivan Wolffers ook de onderscheiding van Officier van Oranje-Nassau. Lees verder...

Marion Bloem Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jury Prijs der Nederlandse Letteren 2009 ingesteld

Marion Bloem maakt deel uit van de jury van de Prijs der nederlandse Letteren, 2009. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

Ver van Familie in het Erasmushuis, Jakarta

De film Ver van familie wordt 28 maart in Indonesië vertoond in het Erasmushuis te Jakarta. Marion Bloem zal er ook een lezing houden.

Boekennacht 2009

Marion Bloem leest poëzie op de boekennacht op het Spui te Amsterdam om 19.45 uur op de boekenmarkt 20 maart 2009

 

Ver van familie in Amersfoort

Ver van familie, draait op de volgende dagen in theater film cafe De Lieve vrouw:
vr, 13 mrt 2009, 19u15
za, 14 mrt 2009, 21u15
zo, 15 mrt 2009, 19u30
di, 17 mrt 2009, 14u00
vr, 20 mrt 2009, 19u15
zo, 22 mrt 2009, 19u30
ma, 23 mrt 2009, 19u30
di, 24 mrt 2009, 14u15
Voor reserveringen en bestellen: lievevrouw.nl

Preview Ver van familie in Enschede

Aanstaande zondag 19 oktober is er in de Cinestar in Enschede een voorpremiere van de film ver van familie. Aanvang: 16.00 uur. Reserveren: 0900-24637827. Zie voor meer speeldata waterfrontfilm.nl
Interessant voor de mensen in Enschedé is dat niet alleen Anneke Grönloh, Terence Schreurs, Riem de Wolf (ex-Blue Diamond), Gepke Witteveen, Camilla Siegertsz, Martin Schwab, Maurice Rugebregt, Katja Schuurman, Ricci Scheldwacht, Carlo Scheldwacht, Elle van Rijn in de film spelen maar ook de beste pentjak silat beoefenaars van Enschedé, onder wie de jonge.....Luc Prawoto als Boy. Hij speelt de kleinzoon van Lex (Riem de Wolf) en Joyce (Gepke Witteveen) en de zoon van Denise (gespeeld door Katja Schuurman).

Jubileumjaar

Dit jaar is het jubileumjaar van Marion Bloem. Met haar 35 jarig jubileum als auteur, en haar 25 jarig jubileum als auteur van romans, is het tevens precies  25 jaar geleden dat haar documentaire Het Land van mijn Ouders volle zalen haalde in de Nederlandse filmhuizen. (Producent Rolf Orthel).
Precies 25 jaar na het succes van haar documentaire in de filmhuizen, maakt ze haar debuut met haar eerste lange speelfilm over een Indische familie. De film gaat na een grote feestelijke premiére bij Film by the Sea in Vlissingen en een kleinere maar ook feestelijke Utrechtse première op de filmdagen nu de bioscoop in. Zie www.waterfrontfilm.nl

Marion is ook al 30 jaar filmregisseur.
Haar eerste korte speelfilm ('Feest') werd in 1978 op alle feministische filmfestivals gedraaid en ook in het buitenland vertoond. Er werden meer dan tien copiën verkocht aan Duitsland en hij werd in 1978 in België op televisie vertoond.

Extra voorstelling Ver van familie

Wegens enorme belangstelling wordt op het Nederlands Film Festival in Utrecht woensdag 1 oktober 22.00 uur in Rembrandt 3 een extra voorstelling ingelast van de Indische speelfilm Ver van familie van Marion Bloem.  Twee voorstellingen in het Louis Hartlooper Complex en  in ’t Hoogt waren ruim voor aanvang van het festival al volledig uitverkocht.
 
Vanaf 23 oktober is de film te zien in de Nederlandse bioscopen:
Amsterdam (Ketelhuis), Den Haag (Filmhuis), Breda (Chassé), Eindhoven (Plaza Futura), Rotterdam (Lantaren/Venster tbc), Utrecht (Louis Hartlooper Complex), Nijmegen (Lux). Zie voor meer informatie: waterfrontfilm
 
De Indische speelfilm is gebaseerd op de gelijknamige roman van Bloem uit 1999. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Anneke Grönloh en Terence Schreurs. De cast bestaat verder uit Camilla Siegertsz, Katja Römer-Schuurman, Gepke Witteveen, Riem de Wolff, Nada van Nie en vele anderen.

Ver van familie tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht

De film 'Ver van familie' zal ook te zien zijn tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht op zondag 28 september (20.00 uur) in het Louis Hartlooper Complex (zaal 1) en donderdag 2 oktober (20.30 uur) in het Hoogt (zaal 2). Kaartverkoop aan de centrale kassa's in het festivalpaviljoen op de Neude. Openingstijden: woensdag 24 september t/m donderdag 2 oktober van 9.00 tot 22.00 uur.
De online kaartverkoop is begonnen via de website van het festival. Zie ook: http://www.filmfestival.nl

Première speelfilm Ver van familie

De film 'Ver van familie' gaat op zondag 14 september 14.00 uur in première tijdens het festival Film by the sea in Vlissingen. De film zal ook worden vertoond op vrijdag 19 september (14.00 uur), zaterdag 20 september (10.30 uur) en zondag 21 september (14.00 uur). Vanaf 1 september start de kaartverkoop online via de website van het filmfestival. Zie ook: http://www.filmbythesea.nl

Recensie speelfilm Ver van familie in de enige Indische boekenkrant

Het tijdschrift Indisch Anders mocht in april 2008 een bijna-klaar versie zien van de langverwachte film Ver van familie, die in september in Nederland in premiere gaat. In het april-nummer van deze krant is de recensie de recensie te lezen (pdf).
Uit: Indisch Anders, boekenkrant bij het Tong Tong festival

Vorige nieuwsberichten