Terug naar het nieuws    

Vorige nieuwsberichten

De speelfilm Ver van familie is af

Bekijk de trailer

Op de 50ste Pasar Malam Besar te Den Haag werd de trailer getoond. En op 23 mei hebben production designer Dewi van den Heuvel en kostuumontwerpster Linda Bogers over hun ervaringen en werkwijze mbt deze Indische speelfilm verteld.

Op 24 mei was er een presentatie van Ricci Scheldwacht en Nada van Nie waarbij de hoofdrolspelers en bijrolacteurs aanwezig waren en tevens de regisseur Marion Bloem. Deze laatste werd door Ricci Scheldwacht geïnterviewd.

De boekenkrant 'Indisch Anders; Boekenkrant bij het Tong Tong Festival' (door Pamela Pattynama, een uitgave van Stichting Tong Tong) doet in hun mei-2008 nummer als eerste uitgebreid verslag van de film. n.a.v. een pre-viewing die de redactie gegund was in een heel pril stadium, toen de geluidsafwerking van de film nog niet helemaal was voltooid.

'Indisch Anders', de gratis boekenkrant, wordt vanaf 2 mei voornamelijk door boekwinkels gedistribueerd, maar ook door enkele bibliotheken en theaters, door heel Nederland. Vanaf 2 mei zal het mei 2008-nummer ook online staan op www.tongtong.nl. Als je een echt exemplaar wilt moet je naar de dichtstbijzijnde boekhandel gaan en erom vragen.

Luisterboeken actie

Twee luisterboeken voor de prijs van één bij CVPublishing: Koop dus een 'Matabia' van Marion Bloem en een van de nieuwe roman (als luisterboek) van Elle van Rijn ('De hartbewaakster') , om te ervaren hoe goed de schoondochter van Marion Bloem kan schrijven en voorlezen. Kijk en bestel op: www.spraak-makend.nl

Gedicht: Uitgezet / Terug in kabul

www.nieuwsvanmaryam.nl
Lees: Gedicht voor Maryam

 

Lees & luister naar Marion Bloem op Margriet.nl

Een interview in Margriet over haar luisterboek Matabia.
Doe mee aan de mail & winactie van Margriet.nl. Ze geven 15 luisterboeken weg!
In het vriendenboek van Margriet, de persoonlijke favorieten van Marion.

Logboek

Marion Bloem zal vanaf nu in haar logboek wekelijks verslag doen van haar projecten, reizen en ontmoetingen. De eerste aflevering is de tekst die zij schreef voor de presentatie van twee luisterboeken van twee bekende schrijfsters... lees verder

Matabia in de kinderboekenweek

In het kader van de kinderboekenweek is Matabia te beluisteren op www.kro.kindertijd.nl

In de kamer van mijn vroeger

In de kamer van mijn vroegerOp 24 augustus 2007 is Marion Bloem vijfenvijftig geworden.
Een mooie aanleiding voor de publicatie van een selectie van haar persoonlijke gedichten en schilderijen. In de kamer van mijn vroeger is de titel van een van Bloems gedichten over haar liefde voor haar Indische oma, die zij als haar muze ziet. Lees verder...

Presentatie luisterboek

Presentatie van luisterboek van Elle van Rijn en van Yvonne Kroonenberg door Marion Bloem in Restaurant Fifteen
Pakhuis Amsterdam, Jollemanhof 9, Amsterdam
Maandag 1 oktober 2007, van 15.00 uur tot 17.00 uur

Zuiderzinnen ...als liefde niet bestond

Koraal - als liefde niet bestondDe voorstelling is binnen het kader van 'Zuiderzinnen'.
16 september 2007: AUDITORIUM van de BIBLIOTHEEK PERMEKE - De Coninckplein 2060 Antwerpen
om 14u. - 15u. - 16u. - 17u. (30 minuten) en om 21u. volledige premièrevoorstelling.

Met deze productie gaan we terug naar de wortels van de dichtkunst als ‘voordrachtkunst’ maar, vanuit een zoeken naar nieuwe eigentijdse uitdrukkingsvormen en beelden met als resultaat een voorstelling van hedendaagse muziek-dans- en multimedia-poëzie.

De voorstelling wordt begeleid door een expositie van het werk van Marion Bloem. Deze expositie is nog te bekijken tot 6 oktober in bibliotheek Permeke te Antwerpen.
Lees meer op de website van Koraal

De Avonden

Iedere dinsdagavond tussen 20 en 22 uur presenteren Wim Brands en Erikjan Harmens de 'dichterseditie' van De Avonden, het cultuurmagazine van VPRO radio, te beluisteren op de Concertzender. Na onder meer Alex van Warmerdam, Leo Vroman, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Bart Moeyaert, Al Galidi, Saskia de Jong, Alfred Schaffer, Menno Wigman en Marion Bloem, spreken we op dinsdag
28 november met Wilma Paalman. En zij zingt natuurlijk ook een aantal liederen.
Luisteren via internet doe je via deze link
Kabelfrequenties van de Concertzender vind je hier

Presentatie luisterboek: Matabia

Begin september is er een nieuw luisterboek van Marion Bloem op de markt. Haar Indische jeugdroman Matabia is verschijnen bij CVPublishing.
Donderdag, 14 september werd dit luisterboek gepresenteerd in Amsterdam.

Sawa Belanda

Het monument van Marion en Joyce Bloem, Sawah Belanda,
is onthuld op 30 augustus, om 16.00 uur in het park Sacré-Coeur,
Velperweg te Arnhem (schuin tegenover Bronbeek, naast Regina Pacis)

Hoezo tolerant?

Een uitgave van Osmose, adviesbureau voor multiculturele vraagstukken interviewt elf bekende Nederlanders, onder wie Marion Bloem, die zich betrokken voelen bij het onderwerp 'tolerantie'.
Prijs Euro 12,50
ISBN-10: 90-75808-33-X ISBN-13: 978-90-75808-33-9
Het boek is te bestellen per e-mail naar info@osmose.nl
Ofwel per telefooon informatie: 026-3523420, fax 026-4458495
Op 24 januari wordt het boek gepresenteerd op Bronbeek.

V van Venus als Rainbow pocket

Na Geen gewoon Indisch meisje, dat als pocket eerder dit
jaar bij Rainbow verscheen, komt nu ook de roman de V van Venus van Marion
Bloem als pocket bij Rainbow uit, eind augustus 2006.

 

Het eerste luisterboek van Marion Bloem is verschenen.

Marion Bloem leest Voor altijd moeder. 2cd-luisterboek is verschenen bij uitgeverij Rubinstein.
ISBN 905444 169 0 / NUR 077
Een prachtig geschenk voor Moederdag. Dit jaar zullen er meer luisterboeken van Marion Bloem verschijnen. Opgelet!

Thuis nog te bestellen

Het boek THUIS kunt u nog steeds bestellen. Er zijn nog enkele exemplaren van dit bijzondere boek beschikbaar. Uitsluitend via deze site te bestellen. Prijs inclusief verzendkosten 35,00 euro.

De kleine krijger

In opdracht van het KIT schreef Bloem DE KLEINE KRIJGER, een roman voor jongeren vanaf 10 jaar. Het verhaal gaat over een Indische tweeling en speelt zich af in Nederlands-Indië tussen 1936 en 1946. Het boek is door Bloem geïllustreerd. Wie van Matabia genoten heeft zal dit boek ook willen aanschaffen! DE KLEINE KRIJGER is nu verkrijgbaar in de boekhandel. Het boek zal op scholen binnen een pakket van geschiedenislessen over die periode van Nederlands-Indië tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië gebruikt worden.

Lees de recensie "Onvergetelijk Indië, een prachtig onderwijspakket"

Marion Bloem interviewt de schrijfster Amy Tan

Marion Bloem interviewt de bestseller schrijfster Amy Tan over haar nieuwste roman. VISSEN OP HET DROGE HELPEN. Over culturele confrontaties, Birma, leven na de dood... De lezing wordt op 7 december a.s. gehouden van 17.30 uur tot 18.30 uur in het Treehouse aan de Voetboogstraat 11, Amsterdam

Voor altijd moeder

Er ligt een prachtige herdruk van de bundel Voor altijd moeder in de boekhandel. Het autobiografische werk over haar moederschap. Het boek verscheen bij Uitgeverij De Arbeiderspers, met meer tekeningen.
Marion Bloem vermeldt in de verantwoording dat zij besloten heeft dat er een nieuwe druk mag komen omdat zij oma geworden is.

De  Schiphol-brand

Marion Bloem heeft de Stichting Een Royaal Gebaar opgericht. Deze stichting heeft een aangifte gedaan tegen de minsiters Donner en Verdonk n.a.v. de Schipholbrand.

De Stichting nodigt tevens iedereen uit om naar de overlevenden van de brand kaarten te sturen die speciaal door de Stichting zijn uitgebracht. Daarmee biedt u troost aan de mensen die een trauma hebben opgelopen van deze gebeurtenis en u toont uw solidariteit met deze mensen die totaal zonder rechten zijn. Tevens steunt u daarmee de stichting in haar acties. De stichting heeft tot doel om op te komen voor het belang van de rechtelozen in ons land.

Ga naar http://www.eenroyaalgebaar.nl

Writers on writing

Writers on writing, edited by Maurice Lee, Praeger 2005, contributions to the Study of World Literature, by Marion Bloem: Making the invisible visible.
Het boek kan besteld worden bij de uitgeverij Praeger Press/Heinemann via Kathy.Barrett@greenwood.com

Seth Stevenson wrote a series about Amsterdam for Slate:

In the Thursday entry you will find his hilarious description of how we met in Amsterdam. I actually allowed the interview to have something about our action for the asylum seekers to be known world wide. Hope it works that way... He appeared to be a humoristic writer and seemed a very modest guy when I met him. It was fun spending time with him, and he is one of the alert Americans I have met in my life. Marion Bloem.

 

Ver van Familie verfilmd

Stichting IJswater/Rocketta ontvangt een bijdrage voor het produceren van de Indische speelfilm ‘Ver Van Familie', gebaseerd op het gelijknamige boek van en geregisseerd door Marion Bloem. Het is een familiefilm over Indische migranten, die in een andere omgeving een nieuw bestaan hebben moeten opbouwen, maar zich nooit los hebben kunnen maken van hun verleden. Marion Bloem is bezig met het schrijven van een script dat geïnspireerd is op haar roman Ver van familie, maar aangepast aan het medium film en aan de huidige situatie in Nederland.

 

Ook bijdrage voor ConstructArt

ConstructArt, het kunstbedrijf van Joyce Bloem, de zus van Marion Bloem, ontvangt een bijdrage voor een driedimensionaal kunstwerk dat de ontmoeting van de Indische en Nederlandse cultuur uitbeeldt, door middel van een voor de Indische mensen herkenbare 'landschapservaring', naar een idee van Joyce en Marion Bloem. Het werk wordt voorzien van teksten van Marion Bloem. Het kunstwerk zal in de zomer van 2006 worden voltooid. De locatie is het park tegenover Bronbeek.

Royaal gebaar

Op Maandag ochtend 20 juni, Wereldvluchtelingendag, om 9.00 uur 's morgens wordt het boek Een Royaal Gebaar door Marion Bloem, Thé Lau, Ivan Wolffers, Chris Keulemans en nog een paar ondertekenaars van de brief aan de Koningin waarin om een generaal pardon gevraagd werd, overhandigd aan Minster Verdonk op het Ministerie van Justitie, bij de laagbouw te Den Haag.
Pers die daarbij aanwezig wil zijn zal zich uiterlijk vrijdag a.s. moeten melden bij de Directie Voorlichting van Justitie. Dat zal ook staan in de Algemene persuitnodiging die door het Ministerie zal worden uitgezonden aan het eind van deze week. Lees verder...

Een Royaal Gebaar

“Wat heb jij met vluchtelingen?’
Nooit eerder had ik gedacht dat je tekst en uitleg moet geven als je opkomt voor een beetje menselijkheid.
Is het dan niet normaal je om je medemens te bekommeren? Moet er een speciale reden zijn? Ben je abnormaal als je zonder enig eigenbelang opstaat voor een ander?
Oog in oog met een asielzoeker die uitgeprocedeerd was, dacht ik verontwaardigd: Dit kan toch niet? Lees verder...

www.eenroyaalgebaar.nl gaat door!

Er is geen reden om te stoppen, alleen maar reden om door te gaan.
Het aantal digitale handtekeningen voor de brief Een Royaal Gebaar gaat naar de 180.000. In de daarvoor bestemde postbus kwamen de afgelopen week bovendien nog duizenden niet digitale handtekeningen binnen. Mede gezien deze gestage groei is er volgens schrijfster Marion Bloem alle reden door te gaan met het initiatief om de koningin ter gelegenheid van
haar 25-jarig jubileum en binnen het kader van 60 jaar bevrijding te vragen om een pardon voor duizenden vluchtelingen die onder de oude vreemdelingenwet vallen.

Verstuur een ecard om je vrienden, kennissen en familieleden de brief ook te laten tekenen als ze dat niet al gedaan hebben en om opa's en oma's en mensen zonder pc te helpen een brief te sturen. Meer informatie...

Letterkundig museum opent schrijversportrettengallerij

Bekijk hier het portret van Marion Bloem.

Van Marion Bloem is half oktober 2004 een nieuwe roman verschenen. De roman gaat over verlies, vriendschap en liefde.

De V van Venus is de titel van de nieuwe roman. Verschenen bij De Arbeiderspers.

Op zaterdag 18 december 2004 van 15.00 tot 16.00 uur signeerde Marion Bloem bij boekhandel Van Stockum in Den Haag.

 

 

ZO GROOT ALS HUGO gaat over Hugo de Groot en het geadopteerde meisje Lucie dat kasteel Loevestein bezoekt. Het boek werd op 15januari 2005 op slot Loevestein gepresenteerd, in de Ridderzaal van Slot Loevestein.

Op 15 januari jongstleden is er een nieuw boek van Marion Bloem verschenen onder de titel van ZO GROOT ALS HUGO. Het is een ongewoon prentenboek voor volwassenen en jongeren vanaf 10 jaar, om aan de hand van de ontsnapping van Hugo de Groot uit slot Loevestein in de 17de eeuw, actuele begrippen als ‘politiek gevangene', 'politiek vluchteling' en 'politiek asiel' alsmede 'vrijheid van meningsuiting' aan te kaarten.
Het boek is bedoeld om aan de hand van dit stukje Vaderlandse Geschiedenis begrip te creëren voor politieke vluchtelingen en enige compassie te bereiken bij de lezer. Gaan af wij wel op de juiste wijze met vluchtelingen om? Beseffen wij wel voldoende wat het is om politiek vluchteling te zijn?
Het boekje is uitermate geschikt om op scholen te gebruiken. Het anderszijn en andersdenken binnen gezinsverband, binnen groepsverband kan worden doorgetrokken naar het anderszijn en andersdenken binnen een samenleving.
Het boek is ondanks de moeilijkheidsgraad, aangezien het verhaal op meerdere niveaus wordt verteld, in schoolverband of met begeleiding van ouders vanaf acht of negen jaar te lezen, maar het is absoluut zeer geschikt om op middelbare scholen als uitgangspunt te nemen bij het behandelen van deze materie.
Ook de auteur zelf is bereid lezingen en workshops op scholen te geven waarbij het boek als uitgangspunt wordt gebruikt.
Mocht U prijs stellen op een exemplaar, neem dan contact op met info@boekdesign.nl

Op dit moment is de beeldende kunst van Bloem te bezichtigen in Restaurant Kantjil te Amsterdam, en in België, bij de Queeste is er ook werk in voorraad.

www.eenroyaalgebaar.nl

Eigenlijk niks voor mij om actie te voeren, ik ben geen activiste, maar ik had geen keus meer.
Het gaat om de vluchtelingen die hier al heel lang zitten, velen onder hen al bijna tien jaar en die bijna of geheel uitgeprocedeerd zijn.
Met een aantal bekende Nederlanders waaronder Freek de Jonge, Ernst Jansz, George Kooymans, Katja Schuurman, Jan Mulder, Elle van Rijn, Karel Glastra van Loon, Huub van der Lubbe, Kader Abdolah, Yasmine Allas, The Lau, en mijn man Ivan Wolffers, en nog veel meer schrijven we een brief aan de koningin en die is zowel op mijn www.marionbloem.nl als op de speciaal daarvoor gemaakte website te lezen. Er moeten zoveel mogelijk handtekeningen onder.
http://www.eenroyaalgebaar.nl
Zou jij ook willen tekenen als je het nog niet hebt gedaan? En zou je al je vrienden en familieleden en kennissen , kunstenaars en collega's willen aansporen om ook te ondertekenen?
Marion Bloem
Lees verder...

Brieven van Souad

Er is een licht herziene herdruk verschenen van Brieven van Souad bij Uitgeverij Leopold.

Vitaal.nl

Deze week op vitaal.nl een interview met schrijfster Marion Bloem. Het boek De V van Venus gaat over verlies dat te maken heeft met het ouder worden. Verder vertelt ze over haar nieuwe project: een prentenboek over Hugo de Groot. Lees het interview met Marion Bloem.

Marion en Ruud

Marion Bloem reisde ivm de schrijverskrant van het Rotterdams dagblad de dag na de moord op Theo Van Gogh met Feyenoord naar Boedapest. Ze praatte met Ruud Gullit over racisme, vrijheid van meningsuiting en de jeugd van Ruud Gullit.

Drieluik met Bloemen

In een documentaire van Teleac komen drie generaties aan het woord. De ouders van Marion Bloem, zijzelf en haar zoon. In de uitzending de vraag hoe de Indische erfenis van generatie op generatie wordt doorgegeven. Di. 23 november 2004
De Teleac programma's zijn te bestellen bij Teleac,
Postbus 1070,
1200 BB Hilversum.
Bellen kan ook: 035 - 6293456.
Een losse aflevering kost EUR 22,00 exclusief administratiekosten EUR 3,40.

Nu is Bloem in opdracht van het KIT begonnen aan het schrijven van een novelle voor de jeugd tussen 10 en 12 jaar. Het wordt een verhaal dat zich afspeelt in Nederlands-Indië tussen 1936 en 1946. Het boek zal door Bloem worden geïllustreerd . Wie van Matabia genoten heeft zal dit boek ook willen aanschaffen! In september 2005 zal dit boek in de boekhandel liggen. Het zal op scholen binnen een pakket van geschiedenislessen over die periode van Nederlands-Indië tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië gebruikt worden.

In 2003 verscheen haar boek THUIS, een bundel met verhalen, gedichten en essays geplaatst binnen een kleurrijke lay out van haar eigen hand.
Ander recent werk is de gedichtenbundel Liefde is soms lastig, liefste
en het boekje Voor altijd moeder met verhalen en gedichten over moederschap.

Het boek Vaders van Betekenis is niet meer verkrijgbaar. Er zijn echter nog wel enkele exemplaren via deze site te bestellen! Wees er snel bij, want op is nu echt op.

Documentaire over Marion Bloem op Radio 1

Een radiodocumentaire van 50 minuten over Marion Bloem van de NPS, gemaakt door Corinne van den Hoeven. Zondagavond 10 oktober 2004 om 21:00 op radio 1. In deze radiodocumentaire is tevens Ivan Wolffers aan het woord en wordt er gesproken over het schrijven, de liefde, ziekte en verlies. Kortom: de nieuwe roman van Bloem komt uitvoerig ter sprake. Deze uitzending is ook te bestellen op CD!

Marion Bloem en Ivan Wolffers op de Boekenbeurs in Antwerpen

In het programma van deze boekenbeurs een gesprek met Betty Mellaerts (zondag 31/10 om 15u.). Daarna is er een signeersessie van Marion en Ivan.

Beeldende kunst van Marion Bloem is tot juni 2004 te bezichtigen bij World Art Delft, van Paula Kouwenhoven en Jeroen van Schie, Rotterdamseweg 205, 2629HD Delft, telefoon 015-2850114 fax: 015 285 01 24 op de tentoonstelling Wereldvrouwen.

Expositie in Muntendam


Bloedband, Marion Bloem

Najaarsexpositie 2003 in Galerie van Loes Koster,
Werken op papier, zeefdrukken en objecten van Marion Bloem
E en gezamenlijke expositie met o.a. beelden van Joyce Bloem, en ook
een gezamenlijke installatie van Marion en Joyce Bloem samen.
Titel: Schipbreuk.

 


Schipbreuk. Gezamelijke installatie van Marion en Joyce Bloem

Lezingen en optredens in Antwerpen en Roermond

Forever dairy

Bij Uitg. Fontein is op 2 mei 2003 het kunst-, en leesboek THUIS verschenen. Het boek heeft een unieke vorm die de bronnen toont van waaruit Bloem schrijft en schildert. Inhoud, beeldmateriaal, en lay out en omslag zullen worden verzorgd door Marion Bloem. Het boek heet THUIS omdat het gaat over de associaties rondom het begrip THUIS. Repatriëring, migratie, reizen, je thuis voelen, wat heb je thuis geleerd en wat wil je ervan behouden in de rest van je leven? Hoe diep zit THUIS geworteld in jezelf? Fragmenten en tekeningen uit haar dagboeken zijn in het boek opgenomen naast (reis)verhalen en gedichten die nog niet eerder in haar bundels verschenen zijn. Bloem voelt zichzelf in haar dagboeken meer thuis dan waar ook.
Meer over het boek en de bijbehorende exposities...
Het openingswoord van Wim Chielens
Artikel van Wim Chielens
Lezing in het Indisch Huis
Openingswoord bij de expositie in de Bijenkorf
Recensie Financieel Dagblad, Fleur Speet


What these faces will see...
Stoel, was te zien op de expositie in de Bijenkorf

Sporen van oorlog
Overlevenden van de Birma- en de Pakanbaroe-spoorweg

In h et boek Sporen van oorlog. Overlevenden van de Birma- en de Pakanbaroe-spoorweg neemt fotograaf Jan Banning 24 mannen – onder wie Alex Bloem - mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, toen ze onder Japanse bezetting dwangarbeid verrichtten aan een van deze beide spoorbanen. Op de portretten in zwart-wit poseren vijftien Nederlanders en negen Indonesiërs (acht daarvan voormalige romusha’s) in de leeftijd van ongeveer 74 tot 91 jaar zoals ze indertijd hun werk deden: met bloot bovenlijf.
Banning portretteerde hen niet alleen, maar had ook uitgebreide gesprekken met de voormalige dwangarbeiders.

Alex Bloem
"Uiteindelijk zijn wij hier vreemd, hè?"
Geboren 6 mei 1921 in Bandoeng. Als beroepsmilitair in krijgsgevangenschap geraakt en in september 1944 naar de Pakanbaroe-spoorlijn gestuurd aan boord van de Junyo Maru. Getorpedeerd. Na de oorlog beroepsonderofficier en later administrateur bij een verzekeringsbank.

Meer over de ervaringen van Alex Bloem kunt u in bewerkte literaire vorm vinden in de boeken THUIS, Muggen mensen olifanten en Vaders van betekenis.

De ondergang van de Junyo Maru in "Andere Tijden" op Ned 3

Dinsdag 25 februari 2003 20.30 - 21.05 uur (Herhaling op zaterdag 13.09 uur Ned 3). Op internet zijn later uitzendingen te herhalen (of kijk in het archief)
De Junyo Maru werd op 18 september 1944 getorpedeerd met 6500 gevangenen aan boord, 2300 Europeanen en 4200 Javaanse romushas, gedwongen arbeiders. Er waren ± 874 overlevenden, ± 5620 verloren hun leven. Bekijk de namenlijst van krijgsgevangenen, die omkwamen bij het vergaan van de Junyo Maru. Of lees het verhaal van de tragedie en de "Remembrance Ceremony" in 2000

In de uitzending onder andere interview met de overlevenden
Willem Punt
Alex Bloem
Wildeman
Hazenbroek (New York)

Bekijk ook eens het gedicht van Marion Bloem over haar vader

Matabia

De jeugdroman Matabia (uitgeverij Leopold), die enige tijd uitverkocht was, wordt herdrukt en zal in april 2003 in de boekwinkel liggen. Zorg dat je er snel bij bent, want doorgaans zijn de oplagen van jeugdboeken klein. Marion Bloem heeft er een nieuw omslag voor gemaakt.


Illustratie voor de cover van Matabia

 

Brugklassers dichten met Marion Bloem

Bijzondere workshop poezie op het Titus Brandsma College.

Mooie Meisjesmond verschenen in Singel Pocket

De zestienjarige, Indische, Milly koestert een uitzonderlijke liefde voor eten. Ze is geneigd alles wat haar overkomt te vergelijken met en te beschouwen vanuit haar ideeën en ervaringen omtrent voedsel. Zo ook haar relatie met de Hollandse Theo. Mooie meisjesmond is een rijk en sensitief boek waarin een indringend beeld van de schermutselingen van een jong meisje in de jaren zestig wordt geschetst.

'Met veel gevoel en grote tederheid beschrijft Bloem de eerste
schermutselingen van een jong meisje op dat [...] terrein van de seksualiteit.'- OPZIJ

Singel Pockets is een samenwerkingsverband tussen
BV Uitgeverij De Arbeiderspers,
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar en
Em. Querido's Uitgeverij BV.

'Het land van mijn ouders' in het Indisch Huis

Op 12 mei werd in het Indisch Huis de documentaire Het land van mijn ouders vertoond.
Het Indisch Huis te Den Haag, stond in het weekend van 11 en 12 mei in het teken van Indische jongeren, twintigers (en dertigers!) van Nederlands-Indonesische afkomst die vrijwel allemaal in Nederland geboren zijn en opgroeiden.
Een groot verschil met hun ouders en grootouders, d.w.z. de Indo's die in Het land van mijn ouders aan het woord zijn! Er werd ook een documentaire van regisseur Selma Öçzelik over de jonge Indo's getoond. Voel je je jong, of heb je in 1983 de documentaire van Bloem gemist doordat je aan het knikkeren was, ga kijken, en pak meteen die film over de jonge Indo's van nu even mee!

Twee boeken van Marion Bloem winnen de prijs voor het Best Verzorgde Boek!

Games4Girls en Voor altijd moeder zijn gekozen tot Best Verzorgde Boeken van 2001. Bloem heeft vele van haar eigen boekomslagen geillustreerd en bemoeit zich graag intensief met de grafische verzorging van haar boeken. Lees verder...

Liefde is soms lastig, liefste

Op Valentijnsdag in februari 2002 verscheen de nieuwe gedichtenbundel "Liefde is soms lastig, liefste" bij de Arbeiderspers. Een bundel met gedichten over de liefde in al haar gedaantes.Bij deze gedichtenbundel krijgt de koper een cd-rom met bijzondere videogedichten cadeau. De muziek bij deze cd-rom is geschreven door Rinus Gerritsen, gitarist van de Golden Earring. De videogedichten zijn gemaakt door Marion Bloem en Coen de Koning, m.m.v. Ivan Wolffers, Ola Saltin, Erik de Bruyn, en vele anderen...

Voor altijd moeder

Per 1 november 2001 is een speciale uitgave bij uitg. Brokaat over moederschap verschenen. Een auto-biografisch werkstuk met verhalen over Bloem's ervaringen als moeder, getiteld: Voor altijd moeder. Deze uitgave is in een kleine oplage verschenen. Het boek is ook via deze site te bestellen.

Beeldend werk van Bloem over dit thema kunt U vinden in Open Atelier.

Lezingen

Op 7 juni 2002 zal Marion Bloem een bijdrage leveren aan het colloquium "Gender and sexuality" aan de universiteit te Gent. Informatie over deze studiedag bij Aagje Swinnen, vakgroep Nederlandse Literatuur, universiteit Gent, 003292644070

Meer lezingen

Xohra.nl

In april vorig jaar startte het multimedia-project Games4Girls. Met het verschijnen van de roman Games4Girls werd de site Xohra.nl ten doop gehouden. Op Games4Girls kunnen met enige regelmaat visuele, textuele en audio toevoegingen worden verwacht. Het is een site die voortborduurt op het verhaal over de drie vriendinnen uit het gelijknamige boek.Xohra.nl is een platform voor jonge schrijvers, journalisten, kunstenaars om op eigen wijze stem te geven aan de Xohra-kanten van hun persoonlijkheid. Samen met een team van jonge vrouwen, heeft Marion Bloem xohra.nl uitgebouwd tot een bijzondere en eigenwijze site die dagelijks wordt voorzien van nieuwe verhalen en gedichten.

Ga naar de historie van xohra.nl om meer te weten over het ontstaan van deze website. Of lees dit korte verhaal.

Marion Bloem signeert op de Pasar Malam

pasar malam

Tiny Taboos

Juli 1999 gaf Bloem een videoworkshop over trots en schaamte aan jongeren op een 'zwarte school' waarbij het ging om de interaktie tussen kunstenaar en leerlingen dat zou moeten leiden tot een kunstproduct en tot inzicht bij de jongeren hoe kunst tot stand komt. Tijdens deze workshop zette zij de jonge deelnemers aan tot het bedenken van eigen korte 1 minuut- scripts over het onderwerp en het uitvoeren op video. Het resulteerde in een aantal leuke filmpjes gemaakt door leerlingen die zich nooit eerder met het medium hadden beziggehouden. Bloem ziet deze workshop en het videoverslag ervan als een experimentele eerste stap voor haar grotere project over TROTS EN SCHAAMTE onder de werktitel Tiny Taboos waarbij het hoofddoel is te gaan samenwerken met jong talent.