Terug naar inleiding Marion Bloem op het web Uitgebreide cv

Marion Bloem

Bloem verwierf enkele nominaties, mentions en prijzen voor haar filmwerk, waaronder de KID-SCREEN_AWARD 1987 voor haar muziekfilm De Tovenaarsleerling, de internationale Jenny Smelik IBBY-prijs voor Matabia (een jeugdroman), een mention van de Blaue Brillenschlange in Basel voor dezelfde titel, en voor haar gehele oeuvre de Du Perron prijs. December 2009 is haar roman Vervlochten Grenzen genomineerd voor de Du Perron Prijs. In augustus 1997 is haar (in april 1997 verschenen) roman Mooie Meisjesmond genomineerd voor de OK-Prijs, de Leidse Studenten Literatuurprijs. Veel van haar literaire werk is vertaald en verschenen in het Duits, gedichten, verhalen en een roman in het engels ( in de V.S.), verhalen en poŽzie in het Perzisch, en een jeugdroman in het Japans.

Bloem probeerde sinds 2000 tevergeefs financiering te vinden voor haar lange speelfilmproject Games 4 Girls naar haar gelijknamige roman die februari 2001 bij De Arbeiderspers is verschenen. En ze hield zich enige jaren als ondernemer van het multi-media bedrijf G4G in samenwerking met een team van jonge vrouwen bezig met de ontwikkeling van Xohra.nl

Juli 1999 gaf Bloem een videoworkshop over trots en schaamte aan jongeren op een 'zwarte school' waarbij het ging om de interaktie tussen kunstenaar en leerlingen dat zou moeten leiden tot een kunstproduct en tot inzicht bij de jongeren hoe kunst tot stand komt. Tijdens deze workshop zette zij de jonge deelnemers aan tot het bedenken van eigen korte 1 minuut- scripts over het onderwerp en het uitvoeren op video. Het resulteerde in een aantal leuke filmpjes gemaakt door leerlingen die zich nooit eerder met het medium hadden beziggehouden. Bloem ziet deze workshop en het videoverslag ervan als een experimentele eerste stap voor haar grotere project over TROTS EN SCHAAMTE onder de werktitel Tiny Taboos waarbij het hoofddoel is te gaan samenwerken met jong talent.

Bloem zoekt altijd nieuwe vormen om met de jeugd, of met jongeren, met kunst bezig te zijn. Via Stichting Schrijvers School en Samenleving kan Bloem worden uitgenodigd voor het geven workshops.