meer over Marion Marion Bloem op het web Uitgebreide cv

Marion Bloem

Lees ook het autobiografisch blog


foto: www.paultolenaar.nl

Uitgebreide cv

Geboren 24 augustus 1952 te Arnhem. Kind van Indische ouders die in december 1950 naar Nederland zijn gekomen. Lagere school te Soesterberg. Opleiding: HBS-A te Amersfoort. Afgestudeerd als klinisch psychologe in 1978 te Utrecht.

Woont samen met arts/schrijver Ivan Wolffers sinds 14 juni 1971. Geboorte van zoon Kaja op 11 februari 1973. Inmiddels is ze oma van Kaja’s dochters Helena en Katelijne, en van David en Feline, de twee kinderen van Kaja’s echtgenote Elle. Bloem schreef haar eerste verhaal op haar zesde, en tijdens haar jeugd werden haar gedichten al geplaatst in de dorpskrant en schoolkrant. Ze publiceerde haar eerste korte verhaal op haar zestiende in de glossy 'De vrouw en haar huis'. (Zie de verhalenbundel Vliegers onder het matras.) Reisde de hele wereld rond (zie Muggen mensen olifanten).

Haar eerste jeugdboekjes (Spotjes) verschenen in 1975. Ze publiceerde haar eerste boek (Overgang) voor volwassenen in 1978. Haar eerste jeugdroman (Waar schuil je als het regent) verscheen in 1978.

In 1983 werd haar romandebuut Geen gewoon Indisch meisje een bestseller, en in 1983 verscheen ook haar documentaire Het land van mijn ouders waarmee ze wekenlang uitverkochte zalen haalde in Nederlandse filmhuizen, en die door de IKON werd uitgezonden. De film bleef niet onopgemerkt in het buitenland (mention). Naast een groot aantal romans, verhalen-, en dichtbundels, jeugdromans en kinderboekjes, maakte zij een aantal opvallende film- en tv-produkties en kortgeleden de grote speelfilm Ver van familie. De lange speelfilm Ver van familie verschijnt als serie in drie delen in de zomer van 2010, uitgezonden door MAX. verscheen als serie in drie delen in augustus 2010, uitgezonden door MAX. Deze serie verschijnt opnieuw in drie delen, worldwide broadcasting door BVN op 24, 25, en 26 december 2010.

In 1993 ontving Marion Bloem de Du Perron Prijs. Haar voorlaatste roman is Vervlochten Grenzen, was ook genomineerd voor de Du Perron Prijs 2009. Haar gedicht Geen Reqiuem over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië is in 2010 in boekvorm verschenen.
In 2010 verscheen van haar een non-fictie boek over partners van prostaatkankerpatiënten onder de titel van Als je man verandert. In februari 2011 verscheen haar nieuwe succesvolle roman Meer dan Mannelijk bij Prometheus.

In mei 2012, haar jubileumjaar verschijnt begin mei 'Het Bali van Bloem' in full color, persoonlijke verhalen, informatie, recepten, en dagboekfragmenten, met foto's van Ivan Wolffers. In juni 2012 verschijnt haar debuutroman Geen Gewoon Indisch Meisje in herdruk eenmalig als een erg goedkope editie met achterin een fragment uit haar nieuwe roman 'Een meisje van 100' die op 1 september 2012 tgv haar 60ste verjaardag feestelijk zal worden gepresenteerd.

Op 30 maart 2011 startte Bloem op facebook een project. Ze vroeg haar facebook-vrienden om haar gedicht Vrijheid te vertalen. Inmiddels zijn er 130 vertalingen uit de hele wereld, inclusief Nederlandse dialecten. Ook zijn er op youtube tientallen videos te vinden die gebaseerd zijn op het origineel of op een of meer vertaling(en). Naast auteur is Bloem filmmaker en beeldend kunstenaar.

Bloem exposeert regelmatig in binnen-, en buitenland. In maart 2011, t.g.v. Passa Porta in Brussel, in Quest 21. Ze illustreerde HET TIJDSCHRIFT, een handboek voor mensen die tijdschrijften (willen) maken. Ze ontving verscheidene awards en mentions voor haar werk, o.a. de Cinekid award voor haar jeugdfilm De Tovenaarsleerling.

Van haar hand verschenen ook Matchboox, in samenwerking met o.a. Jan Mulder, Herman Brusselmans, Elle van Rijn, Alex Britti,, Rita Charbonnier, Peter Zilahy. (Zie www.matchboox.nl) Er zullen er meer volgens, zowel engelstalig als nederlandstalig.

Ze ziet literatuur als haar echtgenoot, film als haar beste vriend, en de beeldende kunst als haar minnaar.